13 weken echo

Vanaf 1 september 2021 krijg je een echo aangeboden rond de 13e week van je zwangerschap. Deze echo komt naast de bestaande 20 wekenecho om lichamelijke afwijkingen bij de baby op te sporen.

Deze nieuwe echo is vooral bedoeld om zeer ernstige afwijkingen in een vroeger stadium te kunnen opsporen, waardoor er ook meer tijd is om eventueel vervolgonderzoek in te zetten naar de ernst en de gevolgen van de gevonden afwijking.

De uitslag van de echo wordt direct met je besproken. Het geslacht van je baby krijg je niet te horen. Indien er een vermoeden is op een lichamelijke afwijkingen, dan wordt je doorverwezen naar AMC voor vervolgonderzoek. Bij elk vervolgonderzoek bepaal jezelf of je dit wilt laten doen en wat je met de uitslag doet.

De 13 wekenecho wordt, net als de 20 wekenecho, vergoedt door je verzekeraar. Wel is de 13 wekenecho geen vervanging voor de 20 wekenecho, want daarmee kunnen afwijkingen worden opgespoord tijdens de 13 wekenecho nog niet zichtbaar zijn.

Ook is het geen vervanging van de NIPT. De NIPT heeft namelijk een ander doel: er wordt gekeken naar chromosomale afwijkingen. Dit lees je in onze blog over de NIPT.

Wetenschappelijke studie
Je kan de 13 wekenecho alleen krijgen als je meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie en toestemming geeft voor het gebruik van je gegevens. Die studie onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van de 13 wekenecho. Het vroeg in de zwangerschap ontdekken van lichamelijke afwijkingen kan een voordeel zijn, maar kan ook leiden tot meer onrust en onzekerheid. Verder wordt in kaart gebracht hoe zwangeren, partners en zorgverleners deze echo ervaren. De studie loopt tot en met 2024. Daarna besluit het ministerie van VWS of deze echo wordt aangeboren als reguliere screening tijdens de zwangerschap.

Tijdens de intake met je verloskundige zullen wij hier meer informatie over geven. Klik op de link als je nu meer informatie wilt over de 13 wekenecho.

Deel dit artikel

Lees meer over

Condoom

Een condoom is een rubberen hoesje dat om de penis past. Hij wordt aangebracht als de penis in stijve toestand is en zorgvuldig verwijderd als

Lees verder »

Minipil

De minipil wordt ook wel Cerazette genoemd. Dit is een anticonceptiepil zonder oestrogeen. In de minipil zit alleen progestageen. Dit hormoon is afgeleid van mannelijke

Lees verder »

Anticonceptiepil

Hier zitten 2 hormonen in, namelijk oestrogeen en progestageen. Het hormoon oestrogeen zorgt voor een voorspelbare menstruatie. Progestageen zorgt ervoor dat je niet zwanger raakt.

Lees verder »
T