Anticonceptiespiraaltje

Met een spiraaltje ben je 5 tot 10 jaar beschermd tegen zwangerschap, afhankelijk van welk type spiraal je kiest. Hierdoor hoef je niet elke dag aan anticonceptie te denken. De spiraaltjes worden bij ons in de praktijk door verloskundige Karlijn geplaatst in je baarmoeder. Er zijn twee soorten spiraaltjes: het koperspiraal en het hormoonspiraal.

Het koperspiraal bevat geen hormonen en is daardoor geschikt wanneer je geen hormonen mag of wilt. De spiraal bestaat uit een klein stukje plastic waar een koperdraadje omheen gewikkeld zit. Het koper wordt in kleine beetjes afgegeven aan je baarmoeder die hierdoor onklaar gemaakt wordt voor een zwangerschap. Ook worden de zaadcellen van de man inactief gemaakt. Deze vorm van anticonceptie bevat geen hormonen en heeft dus ook geen invloed op jouw natuurlijke menstruatiecyclus. Wel kunnen de eerste drie menstruaties na de plaatsing wat eerder komen en meer bloedverlies geven dan je gewend bent. Na drie maanden krijgen de meeste vrouwen hun normale menstruatiepatroon weer terug. Met de koperspiraal ben je 10 jaar beschermd tegen een zwangerschap.

Een hormoonspiraal, zoals Mirena of Kyleena, bevat progestageen. Dit hormoon wordt geleidelijk afgegeven aan je baarmoederwand. De hoeveelheid hormonen is 10 tot 30 keer minder dan bij andere hormonale anticonceptiemethoden. Deze hormonen beïnvloeden de menstruele cyclus en zorgt er ook voor dat je menstruatie minder hevig wordt en soms zelfs volledig wegblijft. Een hormoonspiraal blijft 5-6 jaar werkzaam.

Beide spiralen zijn voor meer dan 99% betrouwbaar. Direct na het verwijderen van de spiraal kan je (weer) zwanger raken. Deze vorm van anticonceptie is ook geschikt als je borstvoeding geeft.

Klik hier voor meer informatie over het plaatsen van spiralen.

Deel dit artikel

Lees meer over

Anticonceptiepleister

De anticonceptiepleister is in Nederland verkrijgbaar onder de naam Evra. Deze wekelijkse anticonceptiemethode kan een uitkomst zijn voor vrouwen die niet dagelijks aan anticonceptie willen

Lees verder »

Prikpil

De prikpil is, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, geen pil maar een injectie. Deze injectie krijg je iedere 12 weken toegediend door

Lees verder »
T