Erkenning en ouderlijk gezag

Als je niet getrouwd bent, is de biologische vader niet automatisch de officiële vader van je kind. Hij moet het kind daarom erkennen. Dit kan bij de Burgerlijke Stand in elke gemeente, onafhankelijk waar je woont.

Tijdens de zwangerschap is het handigste moment om het kind te herkennen. Er wordt een akte gemaakt waarin wordt erkend dat hij de vader is. De moeder moet hier altijd bij aanwezig zijn.

Je kan ook het kind erkennen bij de geboorteaangifte. Als dit jullie eerste kind is, moet de moeder bij de aangifte aanwezig zijn. Aangezien een geboorteaangifte binnen 3 dagen na de geboorte moet plaatsvinden is het voor haar nogal belastend om mee te gaan naar het gemeentehuis.

Als de vader het kind niet tijdens de zwangerschap of de geboorteaangifte heeft erkend, kan dit later ook nog. Er wordt dan een aparte akte opgesteld waarin de vader wordt erkend als de officiële vader van het kind.

Er zijn een aantal voorwaarden waaraan de vader moet voldoen om het kind te kunnen erkennen:

  • Schriftelijke toestemming van de moeder. Is dit het eerste kind samen, dan moet de moeder bij de erkenning aanwezig zijn
  • Hij moet minimaal 16 jaar
  • Hij moet zelf naar de burgerlijke stand
  • Hij moet, net als de moeder, een geldig legitimatiebewijs kunnen laten zien bij de burgerlijke stand

Met een erkenning krijgt de vader meteen het ouderlijk gezag. Doordat de vader het kind erkent, krijgt het kind erfrecht.

Hebben jullie een geregistreerd ouderschap? Erkenning en ouderlijke gezag wordt hierbij automatisch vervuld.

Voor de gemeente Amsterdam kan je online een afspraak maken om het kind te erkennen. Klik hier voor meer informatie.

LET OP! Vaak lange wachttijden bij de gemeente Amsterdam. In de gemeenten rondom Amsterdam kan je vaak veel sneller terecht voor erkenning en ouderlijk gezag. Naar welke gemeente je gaat maakt namelijk niet uit.

Deel dit artikel

Lees meer over

Anticonceptiepleister

De anticonceptiepleister is in Nederland verkrijgbaar onder de naam Evra. Deze wekelijkse anticonceptiemethode kan een uitkomst zijn voor vrouwen die niet dagelijks aan anticonceptie willen

Lees verder »

Prikpil

De prikpil is, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, geen pil maar een injectie. Deze injectie krijg je iedere 12 weken toegediend door

Lees verder »
T