Een van de belangrijkste keuzes met betrekking tot de bevalling is de keus om thuis of in het ziekenhuis te bevallen. Het valt soms niet mee om deze keuze te maken. In Nederland kun je kiezen of je thuis, in het geboortecentrum, (poliklinisch) in het ziekenhuis ziekenhuis wilt bevallen. Onderzoek heeft bewezen dat al deze plekken veilig zijn.
Als je een gezonde zwangerschap hebt gehad, dan hoef je pas tijdens de bevalling zelf écht de knoop door te hakken waar je wilt bevallen en kun je bijvoorbeeld thuis bevallen. Deze keuze is afhankelijk van je eigen voorkeur en situatie. Het belangrijkste is dat je je op je gemak voelt en je je zoveel mogelijk kunt ontspannen. Ontspannen is belangrijk om je bevalling vlot te laten verlopen. Sommige vrouwen kunnen dit het beste thuis en andere voelen zich prettiger in het ziekenhuis.
Het kan ook zijn dat je om medische redenen in het ziekenhuis zal bevallen. In veel ziekenhuizen zijn er regelmatig rondleidingen of voorlichtingsavonden. Je kunt zo de sfeer al een beetje proeven. Misschien helpt dit bij het maken van een keuze. Je kunt er van tevoren nog zo goed over nagedacht hebben over waar je wilt bevallen, maar op het moment suprême kan het toch weer anders lopen. Soms zal je vanwege medische redenen naar het ziekenhuis gaan. Bij een eerste bevalling gebeurt dat bijna de helft van de bevallende vrouwen. Of je wilde eigenlijk naar het ziekenhuis, maar vindt het thuis eigenlijk wel zo prettig. Denk bijvoorbeeld ook na, als je graag in het ziekenhuis wilt bevallen, als je voorkeursziekenhuis geen kamer vrij heeft op het moment van bevallen over een 2e keus of zelfs 3e keus ziekenhuis.
Voordelen van thuis bevallen:
- Je hebt de regie grotendeels zelf in handen
- Grotere kans op een spontane bevallen en dus mindere kans op medische ingrepen, zoals hormonen om de weeën op te wekken of een vacuümpomp
- De baby en jezelf komen niet in aanraking met ziekenhuisbacteriën
- Je hoeft niet op pad met weeën en na de bevalling hoef je niet te verhuizen: wij komen naar jou toe. Je kunt douchen in je eigen badkamer en dan in je eigen, schone bed liggen
- De ervaringen van vrouwen die thuis bevallen zijn beter. 96% van de vrouwen die thuis bevalt, kijkt daar tevreden op terug.
- De kraamverzorgster die ook bij de bevalling aanwezig is blijft de eerste uren na de bevalling om je te ondersteunen.
- Thuisbevalling wordt volledig vergoed door het basispakket van alle verzekeraars
Nadelen van thuis bevallen:
- Als er complicaties optreden, moet je alsnog naar het ziekenhuis. Meestal is verplaatsing naar het ziekenhuis geen spoed, en kun je gewoon rustig aan naar het ziekenhuis. Net als bij een poliklinische bevalling, met je eigen auto. Als er wel spoed is, of je kunt niet meer met eigen vervoer, dan ga je met de ambulance. Echte spoed komt in minder dan 5% van de bevallingen voor.
- Wil je medische pijnbestrijding als een ruggenprik of een pompje met remifentanil, dan moet je daarvoor naar het ziekenhuis.
Voordelen van poliklinisch bevallen:
- Je weet van tevoren dat je naar het ziekenhuis gaat zodat je je hierop kan voorbereiden
- Medische pijnstilling kan geregeld worden
- Als er toch complicaties ontstaan dan hoef je niet meer te reizen naar het ziekenhuis
- Na de bevalling ga je meestal snel naar huis.
Nadelen van poliklinisch bevallen
- Je hebt meer kans op medische ingrepen dan bij een thuisbevalling
- De sfeer in het ziekenhuis is meestal niet huiselijk
- Je moet een poliklinische bijdrage betalen van rond de 350 euro. Vraag dit na bij je verzekeraar.
- Indien je medische pijnbestrijding wenst, dragen wij over aan de verloskundige of arts van het ziekenhuis.
- Je gaat in de meeste gevallen vrij snel weer naar huis. Als dit ‘s avonds of ‘s nachts is, krijg je pas de volgende dag kraamzorg.
Meer informatie lezen over dit onderwerp? Klik dan hier.